مقایسه شاخص کل و شاخص هم وزن

مقایسه شاخص کل و شاخص هم وزن

شاخص کل مهم تر است یا هم وزن؟

در فکر همه معامله گران بازار بورس همواره این سوال وجود داشته که آیا شاخص کل معیار خوبی برای وضعیت کلی بازار است یا شاخص هم وزن!

شاخص در بورس

در مواردی دیده شده که معاملات بلوکی و عمده روی تابلو اصلی بازار در سهام های شاخص ساز منجر به جهت‌دهی شاخص کل شده است، از این جهت نمی‌توان با مشاهده وضعیت شاخص کل به وضعیت کلی بازار پی‌برد، چون اصولا شاخص کل روی کلیات بازار تاثیر نمیگذارد.
به همین صورت از سال ۱۳۹۳ شاخص هم وزن در اختیار فعالان بازار بورس قرار داده شد ، معامله گران می‌توانند با استفاده از آن با دقت بیشتری نسبت به ورود و خروج نقدینگی و وضعیت کلی بازار تصمیم گیری کنند و جزئیات بیشتری را ببینند. بعضی از کارشناسان و فعالان بازار بورس اعتقاد دارند شاخص کل معیار مناسبی برای ارزیابی شرکت‌های بورسی و نشان دهندۀ برآیند عمومی تغییرات بازار سهام نیست. به طوری که شاهد آن هستیم بازار سهام در وضعیت کاهشی است، اما با افزایش قیمت یک سهم بزرگ شاخص سبز می شود و جهت بازار عوض می شود.
برخی از کارشناسان و تحلیل گران بازار بورس خواهان این هستند که اطلاعات تاریخی شاخص هم وزن به روزرسانی شود شاخص هم وزن نشانگر دقیق‌تری برای تغییرات بازار سهام است باید به عنوان شاخص اصلی بازار در نظر گرفته شود.

شاخص هم وزن از تاریخ 5 اسفند 93 توسط سایت مدیریت فناوری بورس در دسترس کاربران قرار گرفته است. این شاخص پس از درخواست و پیگیری های فعالان بازار بورس اوراف بهادار مبنی بر واقعی نبودن شاخص کل طراحی و محاسبه شد.
در این خالت کلیه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس با وزنی برابر در محاسبه شاخص کل سهیم و تاثیر گذار هستند.
اصولا 5 درصد نوسان مثبت یک شرکت کوچک به اندازه 5 درصد نوسان مثبت بزرگترین شرکت بورس در این شاخص تاثیرگذار است.
شائبه‌ای که همواره از دستوری شدن بازار و بهره برداری‌های خاص شاخص کل وجود دارد این است که معاملات هماهنگ شده بلوکی در سهامی که بزرگ بوده و بیشترین تاثیر را در شاخص کل دارد باعث می‌شود تا کلیت بازار بصورت تصنعی مثبت گزارش شود به طوری که در شاخص هم وزن این امکان وجود ندارد تنها با معاملات مثبت تعدادی سهام انگشت شمار کلیت بازار مثبت ارزیابی می شود که این مورد مثبت شدن بازار همیشه مشکلاتی را به همراه داشته
با همه این موارد شاید پیشنهادی که بیشتر مورد توجه اهالی بازار بوده است قرار گرفتن شاخص هم وزن بعنوان شاخص اصلی ارزیابی بازار و شاخص کل بعنوان شاخص جانبی باشد.
شاخص هم وزن پس از رونمایی با 10 هزار واحد در میانه‌ی اسفند 93 توانسته تا به امروز رکورد های خوبی را از خود بجا بگذارد و باعث ایجاد شرایط متعادل در بازار بشود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.