تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی چیست؟
در تحلیل بنیادی ، تحلیلگر ارزشمند بودن سهم و چرایی تغییرات قیمت سهم را مورد بررسی قرار می دهد. در تحلیل بنیادی برآورد ارزش ذاتی سهام از طریق ارزیابی متغیرهای بنیادی انجام می شود. ارزش ذاتی برآورد شده، سپس با ارزش بازار سهام مقایسه می گردد.
اگر ارزش بازار کمتر از ارزش ذاتی باشد، بدین معنا است که قیمت سهم جهت نزدیک شدن به ارزش ذاتی اش، در آینده افزایش خواهد یافت. بنابراین بهترین زمان جهت خرید سهم است. بالعکس، اگر ارزش بازار بیشتر از ارزش ذاتی باشد، با کاهش قیمت سهم در آینده مواجه خواهیم بود، پس زمان مناسب برای فروش سهم است.
حتما بخوانید : آموزش ها
در تحلیل بنیادی بطور کلی از دو سبک استفاده می شود :
- سبک از بالا به پایین
- سبک از پایین به بالا
در سبک بالا به پایین ابتدا به تجزیه و تحلیل کلان اقتصادی و بازار پرداخته می شود. در مرحله دوم که به هدف سرمایه گذار بستگی دارد، هدف سرمایه گذار درباره گزینه سرمایه گذاری در بازار پول و سرمایه مشخص می گردد. پس از اینکه هدف سرمایه گذار برای ورود به بازار سرمایه و سطح کارآیی بازار مشخص گردید؛ صنایع مختلف در کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته؛ صنعت مناسب انتخاب خواهد شد.
مرحله بعدی یافتن صنایع رشدی و پیشرو با توجه به هدف سرمایه گذار است. صنایع رشدی مختص سرمایه گذارانی است که افق زمانی بلند مدتی داشته، بدنبال تغییر قیمت و رشد آتی سهم می باشند. در مقابل سهام ارزشی برای سرمایه گذارانی مناسب است که بدنبال سود تقسیمی هستند، این نوع شرکتها به بلوغ رسیده، رشد بیشتری ندارند.
در مرحله بعدی، شرکت با توجه به صورت های مالی گذشته و جاری اش مورد بررسی قرار گرفته، در نهایت بهترین گزینه از میان بازار ها و صنایع انتخاب خواهد شد. در سبک پایین به بالا، روند بصورت معکوس بوده، ابتدا شرکت انتخاب می شود. فرق این سبک، کمتر بودن زمان تجزیه و تحلیل، نسبت به سبک قبلی می باشد.
چارچوب تحلیل بنیادی
در حالت کلی ، چارچوب تحلیل بنیادی را با ترتیب زیر می شناسند:
- تحلیل اقتصاد و بازار به عنوان یک کل تا زمان مناسب برای سرمایه گذاری مشخص گردد.
- تحلیل صنایع مختلف تا صنایع دارای چشم انداز آتی تعیین گردند.
- تحلیل شرکت ها به عنوان آخرین مرحله است. یعنی بعد از اینکه زمان مناسب برای سرمایه گذاری مشخص شد و صنایع فعال مناسب با بازده بالا در چرخه ی اقتصاد معین شدند، تحلیلگر بنیادی به تجزیه و تحلیل شرکت می پردازد.
حتما بخوانید : اشتباهات رایج در تحلیل تکنیکال
تحلیل بنیادی در سطح شرکت
تحلیل بنیادی در سطح شرکت، شامل تحلیل متغیر های اصلی مالی برای برآورد ارزش ذاتی شرکت می باشد. این متغیر ها که با استفاده از داده های ( حسابداری ) و ارزیابی عملکرد با نسبت های شرکت است، شامل فروش، حاشیه سود، استتهلاک، مالیات، منابع مالی و عوامل دیگر است.
متغیرهای دیگر در تحلیل بنیادی شرکت ها عبارت است از موقعیت رقابتی شرکت در آن صنعت، روابط کارگری، تغییرات تکنولوژی، مدیریت، رقابت خارجی و از این قبیل می باشد.
مهمترین عوامل مورد بررسی :
- سودآوری
- پایداری سود
- نسبت p/e و e/p هر سهم
- نسبت سود تقسیمی هر سهم
- نقد شوندگی سهام
- تعداد سهام در دست عموم
- انتشار مستمر اطلاعات و اخبار نسبی
- ترکیب سهامداران
- مهلت و تاریخ پرداخت سود سهام
- ارزش ویژه هر سهم
- عمر شرکت و میزان استهلاک ماشین آلات
- بافت تامین مالی شرکت
تفاوت تحلیل بنیادی و تکنیکی
تحلیل فنی با تمرکز بر روی قیمت و فقط قیمت، نمایانگر یک دیدگاه مستقیم است. در تحلیل بنیادی بدنبال چرایی تغییرات قیمت سهم هستیم ولی در تحلیل تکنیکی روند قیمت ها ملاک است و چرایی قیمت اهمیت ندارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.