انواع ارزش سهام

انواع ارزش سهام

لیست انواع ارزش گذاری های سهام در بورس

۱. ارزش اسمی سهام:

ارزش اسمی همان ارزشی است که در ابتدای تاسیس شرکت، برای هر برگه سهم تعیین شده و در اساسنامه شرکت قید می شود.
ارزش اسمی از طریق تقسیم سرمایه بر تعداد سهام قابل محاسبه است‌. این ارزش با ارزش مبادلات سهام در بازار ارتباطی نداشته و طبق قانون تجارت ایران حداقل ۱۰۰۰ ریال تعیین می گردد. در برخی کشور ها سهام بدون ارزش اسمی قابل انتشار است و این موضوع باعث مبادلات سهام بدون حداقل قیمت خواهد شد. تعیین ارزش اسمی مناسب ، در آینده شرکت و معاملات آن بسیار حائز اهمیت است چرا که در صورتیکه شرکت نیاز به تامین مالی مجدد داشته باشد ؛ ارزش اسمی بالا، احتمال مخاطره در تامین وجوه شرکت را در پی خواهد داشت.

۲. ارزش دفتری:

مبنای تعیین ارزش دفتری سهام، ارزش دفتری دارایی ها منهای بدهی های شرکت است و از تقسیم حقوق صاحبان سهام(پس از کسر سهام ممتاز) بر تعداد سهام منتشره بدست می آید. عموما در ابتدای تاسیس شرکت، ارزش اسمی و ارزش دفتری سهام برابر هستند؛ لیکن با مرور زمان و عملکرد شرکت ها، به دلیل ایجاد و افزایش عواملی چون اندوخته ها و سود و زیان انباشته، بین ارزش اسمی و ارزش دفتری اختلاف بوجود می آید.

۳.ارزش ذاتی:

ارزش ذاتی سهام ارزشی می باشد که عوامل اصلی و موثر در ارزش سهام را در نظر گرفته و آن را از قیمت جاری بازار متمایز می کند. هدف از تحلیل ارزش ذاتی سهام، مقایسه آن با قیمت بازار است. ارزش ذاتی، ارزش واقعی یک شرکت یا یک دارایی است که بر پایه بررسی تمام ابعاد کسب و کار مورد نظر مانند صورت های مالی، پتانسیل رشد شرکت و لحاظ کردن دارایی های مشهود و نامشهود انجام گرفته است.
ارزش ذاتی سهام بر مبنای هر گونه منافعی است که در آینده حاصل از منافع شرکت تعیین می شود. برای محاسبه ارزش ذاتی سهام روش های مختلفی وجود دارد که یکی از رایج ترین انها، جریانات نقدی آتی سهام است. در این روش کلیه مبالغ و منافع حاصل از سرمایه گذاری با نرخ مشخصی تنزیل می گردد. به عبارتی: ارزش فعلی وجوه دریافتی و پرداختی محاسبه می شود.

در اکثر مواقع قیمت سهام در بلند مدت به ارزش ذاتی خود نزدیک می شود.
رفتار سهام به سمت میانگین ارزش ذاتی میل می کند. اگر سهمی پایین تر از ارزش ذاتی باشد، به محض آنکه سرمایه گذاران پیشرو این وضعیت را تشخیص دهند و خرید سهام را آغاز کنند، افزایش قیمت شکل می گیرد. از طرفی برای سهامی که ارزش بازار آن بالاتر از ارزش ذاتی باشد، وقتی سرمایه گذاران پیشرو متوجه بالا بودن قیمت سهام می شوند، فروش خود را آغاز کرده و سبب کاهش قیمت بازار می شوند و به این ترتیب اصلاح قیمت ها بر اساس ارزش ذاتی سهام شکل می گیرد.

۴.ارزش سهام بر مبنای خالص ارزش دارایی ها:

در رابطه با این روش به مقاله مربوط به NAV ها (ارزش خالص دارایی ها در بورس)مراجعه شود. به طور جداگانه راجع به آن توضیح داده شده.

۵.ارزش جایگزینی:

ارزش هر سهم شرکت در تاریخ راه اندازی و با وضعیت فعلی اش، به عنوان ارزش جایگزینی اطلاق می گردد. برای بدست آوردن ارزش جایگزینی هر سهم، ابتدا کلیه منابع و هزینه های لازم جهت راه اندازی مجدد شرکت را محاسبه نموده، سپس این مبلغ را بر تعداد سهام شرکت تقسیم می نماییم.

۶.ارزش تصفیه:

در محاسبه ارزش تصفیه و یا ارزش با فرض انحلال؛ فرض بر آن است که تمامی دارایی های شرکت بفروش رسیده و از محل منابع بدست آمده، تمامی بدهی های شرکت پرداخت شده. در این حالت، مازاد وجوه بدست آمده پس از کسر هزینه های تصفیه تحت عنوان سود تصفیه شناسایی می شوند.

🔻تا به اینجا به چندین روش ارزش گذاری سهام اشاره کردیم که به نوعی محدودیت های خود را هم دارند. بطور مثال روش ارزش خالص دارایی ها(NAV) و ارزش تصفیه، در شرایط تورمی؛ ارزشی بالاتر از سهام عادی شرکت را نشان می دهند. در حالیکه ممکن است شرکت مورد نظر سودآوری بالایی نداشته باشد.
محدودیت دیگر؛ ملاک این روش ها و روش جایگزینی بر محاسبه “دقیق” ارزش کل دارایی هاست که عملا مشکل و ذهنی خواهد بود.
مشکل دیگر؛ نادیده گرفتن ارزش آتی جریانات نقدی و عدم توجه به فرض تداوم فعالیت شرکتها، با در نظر گرفتن وضعیت فعلی آنهاست

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.