اسناد خزانه چيست ؟

اسناد خزانه چيست ؟

اسناد خزانه چيست ؟

اسناد خزانه چيست ؟ در زمره اوراق بهادار با نامی قرار می‌گیرند كه بيانگر تعهد دولت‌ها به بازپرداخت مبلغ اسمی آنها در آينده است. از ابزارهای مالی با ماهيت بدهی بوده كه بدون كوپن سود منتشر می شود و هدف اصلی آن ، تامين كسری بودجه دولت‌هاست. اصلی ‌ترين ابزار بازار پول جهت اعمال سياست‌های پولی است.

اسناد خزانه اسلامی چيست ؟

اوراق بهادار با نامی است كه دولت به منظور تصفیه بدهی ‌های خود بابت طرح‌های تملك دارایی های سرمايه‌ای با قيمت اسمی و سررسيد معين به طلبكاران غيردولتی واگذار می‌کند.

اسناد خزانه مرسوم در دنيا توسط دولت به رقمی كمتر از قيمت اسمی به خريداران فروخته شده و از منابع مالی حاصل از فروش ، بدهی‌های دولت پرداخت می‌شود اما به دلیل اشكالات فقهی وارد بر این روش ، دولت جمهوری اسلامی ايران ، اين اوراق را صادر و به شکل مستقيم به طلبكاران غير دولتی واگذار می‌کند. دارنده اوراق درصورت نياز به وجه نقد ، اين اوراق را در بازار ابزارهای نوين مالی فرابورس ايران به فروش می‌رساند.

چرا اسناد خزانه اسلامی را اسناد بدون ريسك می‌دانند؟

بزرگترين دغدغه فعالان بازار سرمايه درخصوص آن ، عدم ايفای تعهدات دولت در زمان سررسيد است. برای رفع اين نگرانی ، دولت به اين بدهی اولويتی هم‌ رديف حقوق و مزايای كاركنان خود داده و به عنوان بدهی ممتاز دولت در نظر گرفته می‌شود.

خزانه‌داری كل كشور نيز موظف است پرداخت مبلغ اسمی را در سررسيد اوراق تعهد كند. اين تعهدنامه به امضای وزير امور اقتصادی و دارايی رسيده است از اين رو اسناد خزانه اسلامی ريسك نخواهند داشت.

ريسك نقدشوندگی چيست و آيا اسناد خزانه اسلامی ريسك نقد شوندگی دارند؟

ريسك نقدشوندگی به معنی احتمال عدم فروش اوراق بهادار است. يكی از اهداف پذيرش اسناد خزانه اسلامی در فرابورس ايران ، كاهش اين ريسك برای دارندگان اين اوراق است ، چراكه به دليل وجود بازار بزرگ و نقدشونده اوراق بهادار بادرآمد ثابت در بازار ابزارهای نوين مالی فرابورس ايران ( كه حجم معاملات روزانه آن به بيش از 2 هزار ميليارد ريال در روز می‌رسد ) دارندگان اين اوراق می‌توانند در هر زمان نسبت به فروش اوراق خود در بازار اقدام کنند.

تفاوت اسناد خزانه اسلامی با ساير اوراق بهادار چيست؟

تفاوت عمده اين اسناد با ساير اوراق بهادار ، در سررسيد آن و پرداخت سود است. اين اوراق عموما سررسيدی كمتر از يك سال داشته و اغلب سررسيدشان به صورت 4 ، 13 ، 26 و 52 هفته‌ای است.

بدون سود بوده و هیچ‌گونه پرداخت میان دوره‌‌ای تحت عنوان سود نخواهند داشت و سرمایه‌گذاران از مابه‌التفاوت قیمت خرید اوراق و ارزش اسمی دریافتی آن در سررسید ، منتفع خواهند شد. دارندگان اوراق ، مبلغ اسمی را در سررسيد از دولت دريافت می‌كنند. همچنين ، اين اوراق در مقايسه با ديگر ابزارهای بازار پول از درجه نقد شوندگی بيشتری برخوردار است.

 

امیدواریم که این مطلب ( اسناد خزانه چيست ؟ ) مورد رضایت شما عزیزان واقع شده باشد. برای دیدن مطالب بیشتر به سایت اکسیر مراجعه فرمایید.

 

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.