پولبک در بورس
قبل از تعریف پولبک لازمست چند نکته آموزشی ساده را مرور کنیم:
شکست چیست؟
ایجاد کندلی پایین تر از حمایت افقی یا عمودی یا کندلی بالاتر از مقاومت افقی یا عمودی شکست نامیده می شود. دو نوع شکست داریم:
1- شکست معتبر(Validate Breakouts)
اقدام به پوزیشن در جهتی که شکست رخ داده است.
2- شکست غلط یا همان کاذب(False Breakouts)
اقدام به پوزیشن در خلاف جهتی که شکست رخ داده است.
برای تشخیص شکست معتبر از شکست کاذب نیاز به تثبیت کامل یا افزایش چشمگیر حجم معاملات است.
پولبک (Pullback) چیست؟
کلمه پولبک(Pullback) در لغت به معنای بازگشت و عقب کشیدن و مترداف کلمه hook به معنی قلاب است و در نمودارها نیز به شکل قلاب نمایان می شود و به بوسه خداحافظی(Last Kiss) نیز شهرت دارد چراکه در این حالت روند بعد از شکست سطح حمایتی یا مقاومتی معتبر خود سعی می کند یک بار دیگر به آن سطح شکسته شده بازگردد. با شکسته شدن این خطوط و نقض آنها، از اهمیت آنها کاسته نشده بلکه تغییر وضعیت می دهند و از مقاومت به حمایت و برعکس تبدیل می شوند.
معمولاً بعد از شکست خطوط حمایتی و مقاومتی، بازار در 60 درصد مواقع تمایل دارد یک بازگشت مجدد یه سمت حمایت و مقاومتی که شکسته شده داشته باشد. تقریباً در 70 درصد مواقع شکست هایی که با حجم بسیار بالا نسبت یه میانگین 30 روزه رخ می دهند تمایل به پولبک پیدا می کنند، بنابراین این تفکر که الزاماً بعد از هر شکست معتبر نیاز به پولبک هست، درست نیست. نکته حایز اهمیت اینست که پولبک حتماً نباید بازگشت دقیق به سطح شکسته شده باشد و نفوذ موقت به محدوده سطح شکسته شده کفایت می کند. در یک جمله در پولبک سهم برای آماده شدن جهت صعود و نزول پر قدرت به خط روندی که برایش ترسیم شده برخورد می کند و به روندی که در پیش گرفته بر می گردد.
اصلاح قیمت(Reversal) چیست؟
سهام شرکت های مختلف در بازار سهام به طور کلی و از دید نموداری و تکنیکالی در روند صعودی یا نزولی هستند اما نکته قابل توجه این است که سهم همیشه نزول یا صعود نمی کند و بصورت خط راست با زاویه ۴۵ درجه به سمت بالا در روند صعودی یا خط راست با زاویه ۴۵ درجه به سمت پایین در روند نزولی حرکت نمی کند بلکه بین راه اصلاحاتی نیز انجام می دهد و بصورت پلکانی حرکت می کند.
مثلاً سهم از قیمت 300 تومان به 250 تومان(نقطهA) رسیده بعد مجدد صعود کرده و تا 270(نقطهB) رشد می کند، بعد دوباره نزول می کند(نقطهC) . حرکت سهم از 250 به 270 (از نقطه A به نقطه B) اصلاح سهم در روند نزولی نام دارد. همین طور سهمی که در روند صعودی است، مثلاً از 300 تومان به 400 تومان رسیده و به خاطر جو روانی بازار بدلیل برخورد با مقاومت ها، سیو سودها ، نوسانگیری نوسانگیران و اینکه معمولاً هیچ صعودی به صورت شارپی و یک دفعه ای نخواهد بود و بین راه نیاز به استراحت دارد، مثلاً تا قیمت 350 تومان پایین می آید که به این حالت اصلاح در روند صعودی گفته می شود.
تفاوت پولبک و اصلاح قیمت :
پولبک و اصلاح هر دو به معنی جابجایی روند است ولی پولبک ها موقت و اصلاح ها طولانی مدت هستند. پولبک ها نشانه ای از تغییر روند و تبدیل مقاومت های شکسته شده به حمایت و حمایت های شکسته شده به مقاومت هستند و اصلاح نشانه ای ادامه روند صعودی و یا نزولی در جهت ایجاد الگوهای پلکانی قیمت هستند.
سلام ، چون در تعریف و تشریح پولبک واژه های حمایت و مقاومت مطرح میشه ، مایلم این دو واژه را نیز تشریح بفرمایید پس لطفاً دو واژه مقاومت و حمایت را نیز شرح دهید . سپاس